Lasten yökastelunhoitovälineet

Mari Nousiainen, TtM

Lasten yökastelun hälytinhoito

Lasten yökastelu on yleinen ongelma, siitä kärsii noin 30 000 lasta Suomessa. Lasten yökastelu ei ole sairaus, vaan oire liittyy lapsen virtsarakon hallinnan kehityksen normaaliin vaihteluun. Yökastelua esiintyy 10 %.lla 7-vuotiaista lapsista. Sen taustalla voi olla perinnöllinen taipumus ja/tai riittämättömästä yöllisestä antidiureettisen hormonin erityksestä johtuva runsas yöllinen virtsaneritys. Hyvin usein yökastelusta kärsivillä lapsilla ainakin toinen vanhemmista on kärsinyt samasta vaivasta omassa lapsuudessaan. Osa kastelevista lapsista nukkuu niin sikeästi, etteivät herää voimakkaaseenkaan  yölliseen virtsaamistarpeeseen.

DRIsleeper_eclipse

Dri sleeper Eclipse -langaton yökasteluhälytin

Siirry Pedihealthin verkkokauppaan

Lasten yökastelua hoidetaan, jos siitä aiheutuu lapselle sosiaalista (yökyläilyt, leirit) tai muuta haittaa. Lapsen ja perheen tulee olla hyvin motivoituneita hoidon aloittamiseen. Hoito on usein pitkäkestoista ja se edellyttää lapselta ja vanhemmilta siihen sitoutumista.Yökastelua hoidetaan pääsääntöisesti joko yökasteluhälyttimillä tai antidiureettisella hormonilla (Minirin-lääke). Hoitovasteet eri  hälytinmalleilla (kastelualusta-vuodehälytin, minihälytin, langaton hälytin) ovat keskenään hyvin samanlaisia. Kasteluhälyttimistä kannattaa valita lapselle ja perheelle sopivin vaihtoehto.

kastelulakana_neppariliitäntäRoe 70

 

ROE70 -yökasteluhälytin ja kastelulakana.

Kasteluhälyttimiä voi joko lainata/vuokrata omasta lastenneuvolasta tai ostaa omaksi laitteen maahantuojalta tai valmistajalta. Hoitojakson aikana lapsi käyttää laitetta öisin, jolloin laitteen anturin tai lakanan kostuessa laite hälyttää. Lapsi herää tai hänet herätetään jatkamaan pissaamista WC:ssa sekä vaihdetaan kuivat vaatteet ja lakanat. Hoidon tavoitteena on se, että vähitellen lapsi herää jo ennen laitteen hälytystä. Hoidon kesto on noin 2-3  kuukautta, jonka jälkeen hoito voidaan tarvittaessa uusia muutaman kuukauden kuluttua. Hoitotuloksen saavuttaminen vie yleensä muutaman viikon. Hälyttimen käytön aikana noin kaksi kolmasosaa lapsista oppii kuivaksi ja heistä noin puolet pysyy kuivana hoidon jälkeenkin. Suosittu hoitomuoto on myös molempien hoitomenetelmien yhdistäminen. Minirin iltalääkkeenä auttaa lasta pysymään kuivana lääkehoidon aikana ja  positiivisen kokemuksen sekä luonnollisen kypsymisen myötä auttaa lopullista kuivaksi kasvamista.

Siirry Pedihealthin verkkokauppaan

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s